Jag

Uncategorized

Written by:

Views: 7784

 

2004

”Jag” var det andra projektet i ”Hembygd” efter ”Skogens människor”. Utställningen var klar 2004 och turnerade sedan runt till projektets samarbetspartners. Temat var traditionell svensk manlighet. Hur såg den ut? Hur hade den förändrats sedan jag var ung? Projektet genomfördes i samarbete med fem kommuner och institutionen för etnologi vid Göteborgs universitet. Ett trettiotal intervjuer genomfördes med killar i 15 till 18-årsåldern. Två kvinnliga studenter genomförde de flesta, om än inte alla, intervjuerna. De redigerade intervjuerna talades sedan in av teaterelever vid Ädelfors folkhögskola.

Själva utställningen på Virserums Konsthall upptog två våningsplan. På tredje våningen stod ett antal rektangulära och grunda kar fyllda med vätska på golvet. Till tonerna av hög teknomusik projicerades i varje kar en bild av en kille från midjan och uppåt. Med jämna mellanrum bröts vätskeytan av en droppe som föll från taket. Sedan tonade projektionen ut.

På andra våningen projicerades ansiktena på svarta stående skärmar. Vid bortre kortsidan kunde man sätta sig och lyssna på berättelserna.

Det var svårt att få den primitiva tekniken med diaprojektorer och reläer att fungera. Då och då tog en projektor eld. Det var dessutom i stort sett omöjligt att filma eller fotografera installationen på våningen tre. Alla bilder är från den andra delen. Under turnén följde bara ett vätskekar med. Det fungerade som inledning till utställningen. I övrigt utgjordes utställningen av de stående svarta skärmarna med närbilderna.

Platser: Hultsfred: Virserums Konsthall, Marks kommun: Rydal, Ljusdal: FD lazerdome,, Malmö: Malmö museer, Skellefteå: Museum Anna Norlander, Katrineholm: Kulturhuset

 

Virserum

 

Ljusdal

 

Utvalda Ljudspår

Anmäl dig till mitt nyhetsbrev

Comments are closed.